Què és la presbícia?

La presbícia o vista cansada és una ametropia en la qual hi ha una disminució de la capacitat d'acomodació de l'ull per veure-hi de prop, a causa d'una pérdua d'elasticitat del cristal.lí, que és la lent interna de l'ull que enfoca els objectes.

La vista cansada es presenta cap als 40-45 anys en la persona sense graduació amb un ull normal, es a dir, aquell que no precisa cap correcció per veure-hi de lluny. Quan existeix cansament visual al llegir abans d'aquesta edat, es tracta normalment d'una hipermetropia o un astigmatisme que no s'han corregit.

Els estudis mostren que l'amplitud d'acomodació disminuiex linealment amb l'edat, al voltant d'unes 2 diòptries per decada. El procés comença ja a la infantesa i culmina al voltant dels 50 anys amb la pèrdua completa de la capacitat d'acomodació. Alguns subjectes amb miopia i presbicia són capaços de llegir sense fer servir lents a causa de la compensació que es produeix entre ambdós fenòmens.

A partir dels 40-50 anys, la compensació de la presbícia requereix l'ús de lents convergents o positives per a tasques de visió propera, o amb lents progressives o bifocals si està combinat amb algun altre defecte refractiu.