Síndrome Visual Informàtic (SVI)

12/09/2019

Estan preparats els nostres ulls pels temps de les pantalles?

Una falta de correcció, per petita que sigui, sobretot en hipermetropies, astigmatismes o vista cansada i fins i tot en persones amb bones agudeses visuals de lluny, pot induir símptomes indesitjables amb l'ús de pantalles, com són:
Fatiga visual, mal de cap, visió borrosa de lluny i/o de prop, irritació ocular, ulls secs, visió doble, feixuguesa a les parpelles, cremor als ulls...

Solucions per combatre l’SVI.
Regla del 20-20-20.
Consisteix a apartar la mirada de la pantalla durant uns 20 segons cada 20 minuts, si pot ser enfocant com a mínim a 20 peus (6metros). Així permetem flexibilitzar els músculs oculars que d'altra manera estarien bloquejats sempre a la mateixa distància.

Il•luminació.
Hem de situar la pantalla de l'ordinador, portàtil o tauleta tàctil de manera que eliminem els reflexos de fonts lluminoses, especialment de les llums superiors o de les finestres. L'ús de persianes o cortines a les finestres ens pot ajudar a reduir els enlluernaments.

Posició de la pantalla.
Quan utilitzem un mòbil ho hauríem de situar a una distància no inferior a 30-35 cm i en el cas d'una tauleta tàctil aproximadament 40 cm.
Si es tracta d'una pantalla d'ordinador utilitzarem una distància de 50-70 cm i sempre situarem l'extrem superior del monitor a l'alçada dels ulls.

Parpelleig voluntari.
Per evitar els símptomes provocats per l'ull sec hem de tenir en compte una sèrie de recomanacions.
Forçar el parpelleig voluntari o mantenir tancats els ulls uns 20 segons de tant en tant.

Per mitigar els efectes és convenient sotmetre't a un examen visual i així descartar l'existència d'algun problema visual. A més a més, t’assessorarem en quines són les condicions millors de treball per evitar qualsevol simptomatologia relacionada amb l'SVI.

Font: COOOC – Col•legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya

  • Síndrome Visual Informàtic